top of page
Obrázek autoraDita Papežová

Žitný kváskový chléb za pár minut - bez hnětení

Aktualizováno: 19. 10.

Náročnost: začátečník 🌱

Doba přípravy: 3 x 10 minut ⏳

Vybavení: forma na chléb, mísa na míchání těsta, stěrka nebo vařečka na míchání (nebo pokud máte, tak robot na míchání/hnětení těsta) 🍞🥄



Koupit dnes kvalitní žitný kváskový chléb z opravdového kvásku je docela oříšek 🌰. V supermarketech a většině velkých pekáren je vůbec nehledejte. Tam bohužel narazíte na pečivo, které s kvalitou nemá příliš společného a opravdový kvásek s ním nepřišel do styku. Naštěstí již lze objevit malé, řemeslné pekárny, které s kváskem pracují a umí vykouzlit úplné poklady. Nicméně, tyto pekárny jsou vzácné a cena takového chleba může být docela vysoká.


Kváskový chléb miluji ❤, ale kupovat jej dvakrát týdně není příliš udržitelné, ani pro mě. A tak jsem se inspirovala skvělým receptem od jedné z mých mentorek na IFMV v Praze, Žanety Kremsa, která na svém blogu nabízí recept na úplně základní žitný chléb z kvásku, který díky dlouhému kvašení obsahuje jen velmi malé množství lepku. Recept jsem si vyladila o lněná semínka, aby mi chutnal ještě více, a dnes se s vámi o něj podělím. 📝


Jednoduchý žitný kváskový chleba
Snadný žitný kváskový chléb

Ingredience:

  • Žitný kvásek (asi 150 g, vlastní nebo získaný)

  • 200g + 200g + 100g žitné mouky (celozrnná nebo chlebová, kupuji přímo z mlýna nebo od značky Probio)

  • 500ml vody

  • 15 g oblíbené soli

  • 25-30 g drcených lněných semínek

  • chia, slunečnicová, dýňová semínka a další semínka dle chuti :) - nemusí být

  • Oblíbené koření na chleba (například 2 lžíce kmínu nebo chlebové koření od Sonnentor - obsahuje anýz)


Postup:

Přidávám i orientační časy, ve kterých s těstem pracuji já, abyste mohli vidět, že nemusíte striktně dodržovat časy kvašení. Hodně záleží, jaký ten den mám program a kdy se vrátím domů.

1. den večer (zadělávám mezi 18.-20.h):

  1. Smíchejte 150 g kvásku, 200 g mouky a 200 ml vody. Vytvořte těsto, přikryjte utěrkou a nechte kynout přes noc, ideálně 8-12 hodin. 🌙

2. den ráno (mezi 7:00-10:00):

  1. Odeberte 150 g rozkvasu do skleničky a uložte do ledničky ❄️ pro další použití.

  2. Do zbytku těsta přidejte 200 g mouky, 200 ml vody, sůl, lněné semínka a koření. Promíchejte, přikryjte a nechte kynout 4-8 hodin, podle vašeho časového rozvrhu 🕓.

2. den odpoledne (13:00 - 18:00 - zde jak mi to časově vyjde když nejsem doma):

  1. Přimíchejte dalších 100 g mouky a 100 ml vody.

  2. Promíchejte těsto a vlijte do formy. Umístěte na temné místo, přikryjte tak, aby se utěrka nedotýkala těsta, a nechte kynout asi 2 hodiny, dokud se objem těsta nezvýší o alespoň třetinu⏲️.

2. den večer (17:00-20:00):

  1. Rozpalte troubu na 250°C🔥

  2. Vložte formu s chlebem do trouby. Po 5 minutách snižte teplotu na 230°C a pečte asi 40 minut, dokud chléb nezhnědne. Podle preferencí upravte dobu pečení pro světlejší nebo tmavší kůrku👩‍🍳

Jednou se mi stalo, že jsem chleba dokonce zapomněla dát večer péct, a tak jsem si kynutí těsta protáhla ještě o další noc. Těsto, už nalité ve formě na chleba, jsem dala do ledničky (velmi to zpomalí proces kynutí), a když ráno nebylo těsto slehlé, šoupla jsem formu s těstem do trouby ráno a za 45 minut byl na stole horký, čerstvý chlebík ❤. Pokud by bylo ráno těsto slehlé, lze do něj zamíchat ještě dalších 100 g mouky a 100 ml vody a nechat znovu nakynout. Pečení by pak bylo kolem oběda :). Ideální je, pokud do těsta mouku přimícháte už večer. Tím zajistíte, že kvásek bude mít stále co "žrát" a do rána vám těsto neslehne :).


Uchování:

  • Chléb uchovávejte zabalený v bavlněné utěrce nebo voskovém papíru. V plastovém sáčku by se kůrka změkla🍞💼


Až recept vyzkoušíte, dejte mi vědět jak vám chutnal do komentáře, nebo mi napište :)


73 zobrazení0 komentářů

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page